HomeAbout The BiblePostal Mail LessonsE-Mail LessonsArticles

 

Want to know the truth about the return of Jesus and end time prophecy? Why not check to see what the Bible says.

 

 

You have probably heard about the books and now the movie about those Left Behind. It is very popular, politically correct, and has made a lot of money. In their efforts to come up with an exiting and politically correct interpretation of Bible prophecy that will not offend anyone and most will agree on, has the Bible been added to or has there been any compromise of Bible truth? Why don't we go to the infallible word of God to find out.

By the way, does the Bible mention a war with modern day Iraq? See our answer below!

1. Will Jesus return before or after the tribulation?

Mark 13:24-26 "But in those days, after that tribulation, the sun will be darkened, and the moon will not give its light; the stars of heaven will fall, and the powers in the heavens will be shaken. Then they will see the Son of Man coming in the clouds with great power and glory.

2 Thessalonians 2:2-3 That ye be not soon shaken in mind, or be troubled, neither by spirit, nor by word, nor by letter as from us, as that the day of Christ is at hand. Let no man deceive you by any means: for that day shall not come, except there come a falling away first, and that man of sin be revealed, the son of perdition;

Answer: First the antichrist and the tribulation, then the second coming.

 

2. Will the return of Jesus be a secret? Will anyone notice?

Psalms 50:3 Our God shall come, and shall not keep silence: a fire shall devour before him, and it shall be very tempestuous round about him.

Revelation 1:7 Behold, he cometh with clouds; and every eye shall see him, and they also which pierced him: and all kindreds of the earth shall wail because of him. Even so, Amen.

Mark 13:26 And then shall they see the Son of man coming in the clouds with great power and glory.

Matthew 26:64 Jesus saith unto him, Thou hast said: nevertheless I say unto you, Hereafter shall ye see the Son of man sitting on the right hand of power, and coming in the clouds of heaven.

1 Thessalonians 4:15 For the Lord himself shall descend from heaven with a shout, with the voice of the archangel, and with the trump of God: and the dead in Christ shall rise first: Then we which are alive and remain shall be caught up together with them in the clouds, to meet the Lord in the air: and so shall we ever be with the Lord.

Matthew 24:27-28 For as the lightning cometh out of the east, and shineth even unto the west; so shall also the coming of the Son of man be. For wheresoever the carcase is, there will the eagles be gathered together.

Revelation 16:18; 20 And there were voices, and thunders, and lightnings; and there was a great earthquake, such as was not since men were upon the earth, so mighty an earthquake, and so great. And every island fled away, and the mountains were not found.
 

Matthew 24:29-31 Immediately after the tribulation of those days shall the sun be darkened, and the moon shall not give her light, and the stars shall fall from heaven, and the powers of the heavens shall be shaken: And then shall appear the sign of the Son of man in heaven: and then shall all the tribes of the earth mourn, and they shall see the Son of man coming in the clouds of heaven with power and great glory. And he shall send his angels with a great sound of a trumpet, and they shall gather together his elect from the four winds, from one end of heaven to the other.

Matthew 24:31 And he shall send his angels with a great sound of a trumpet, and they shall gather together his elect from the four winds, from one end of heaven to the other.

Zechariah 9:14 And the LORD shall be seen over them, and his arrow shall go forth as the lightning: and the LORD God shall blow the trumpet, and shall go with whirlwinds of the south.

Answer: It will be a very loud event seen by all.

 

3. Will there be any other unusual happenings on this day?

1 Thessalonians 4:15-17 For this we say to you by the word of the Lord, that we who are alive and remain until the coming of the Lord will by no means precede those who are asleep. For the Lord Himself will descend from heaven with a shout, with the voice of an archangel, and with the trumpet of God. And the dead in Christ will rise first. Then we who are alive and remain shall be caught up together with them in the clouds to meet the Lord in the air. And thus we shall always be with the Lord.

Answer: This will not be an ordinary day.

 

4. Yes our Lord will come as a "thief in the night", but are there any "little" details they are leaving out ......

2 Peter 3:10-12 But the day of the Lord will come as a thief in the night; in the which the heavens shall pass away with a great noise, and the elements shall melt with fervent heat, the earth also and the works that are therein shall be burned up. Seeing then that all these things shall be dissolved, what manner of persons ought ye to be in all holy conversation and godliness, Looking for and hasting unto the coming of the day of God, wherein the heavens being on fire shall be dissolved, and the elements shall melt with fervent heat?

Answer: Yes, their will be catastrophic changes to the earth and its atmosphere.

 

5. Will those that are "left behind" have a second chance at salvation?  Will life go on as usual?

Psalms 50:3 Our God shall come, and shall not keep silence: a fire shall devour before him, and it shall be very tempestuous round about him.

2 Thessalonians 1:7-9 And to you who are troubled rest with us, when the Lord Jesus shall be revealed from heaven with his mighty angels, In flaming fire taking vengeance on them that know not God, and that obey not the gospel of our Lord Jesus Christ: Who shall be punished with everlasting destruction from the presence of the Lord, and from the glory of his power;

Matthew 24:27-30 But as the days of Noe were, so shall also the coming of the Son of man be. They did eat, they drank, they married wives, they were given in marriage, until the day that Noe entered into the ark, and the flood came, and destroyed them all. Likewise also as it was in the days of Lot; they did eat, they drank, they bought, they sold, they planted, they builded; But the same day that Lot went out of Sodom it rained fire and brimstone from heaven, and destroyed them all. Even thus shall it be in the day when the Son of man is revealed.

Luke 17:28-30 Likewise also as it was in the days of Lot; they did eat, they drank, they bought, they sold, they planted, they builded; But the same day that Lot went out of Sodom it rained fire and brimstone from heaven, and destroyed them all. Even thus shall it be in the day when the Son of man is revealed.

Mat 13:41-43 The Son of man shall send forth his angels, and they shall gather out of his kingdom all things that offend, and them which do iniquity; And shall cast them into a furnace of fire: there shall be wailing and gnashing of teeth. Then shall the righteous shine forth as the sun in the kingdom of their Father. Who hath ears to hear, let him hear.

Matthew 13:49-50 So shall it be at the end of the world: the angels shall come forth, and sever the wicked from among the just, And shall cast them into the furnace of fire: there shall be wailing and gnashing of teeth.

Revelation 18:17-18 And I saw an angel standing in the sun; and he cried with a loud voice, saying to all the fowls that fly in the midst of heaven, Come and gather yourselves together unto the supper of the great God; That ye may eat the flesh of kings, and the flesh of captains, and the flesh of mighty men, and the flesh of horses, and of them that sit on them, and the flesh of all men, both free and bond, both small and great.

Matthew 24:27-31 For as the lightning cometh out of the east, and shineth even unto the west; so shall also the coming of the Son of man be. For wheresoever the carcase is, there will the eagles be gathered together.

Jeremiah 25:33 And the slain of the LORD shall be at that day from one end of the earth even unto the other end of the earth: they shall not be lamented, neither gathered, nor buried; they shall be dung upon the ground.

 

Answer: No, they will be destroyed.

 

6. What will be left behind after Jesus returns?

Jeremiah 4:23-26 I beheld the earth, and indeed it was without form, and void; And the heavens, they had no light. I beheld the mountains, and indeed they trembled, And all the hills moved back and forth. I beheld, and indeed there was no man, And all the birds of the heavens had fled. I beheld, and indeed the fruitful land was a wilderness, And all its cities were broken down At the presence of the LORD, By His fierce anger.

Jeremiah 4:27-29 For thus says the LORD: "The whole land shall be desolate; Yet I will not make a full end. For this shall the earth mourn, And the heavens above be black, Because I have spoken. I have purposed and will not relent, Nor will I turn back from it.

Answer: Nothing.

 

7. Does the following verse really state that life will go on as usual for those left behind for the next seven years? Does it really state they will get a second chance?

Matthew 24:39-42 And knew not until the flood came, and took them all away; so shall also the coming of the Son of man be. Then shall two be in the field; the one shall be taken, and the other left. Two women shall be grinding at the mill; the one shall be taken, and the other left. Watch therefore: for ye know not what hour your Lord doth come.

Answer: No, those who were taken away died in the flood.

 

8. Will we be able to use a "seven year" timeline to calculate His return after the so-called rapture?

1 Thessalonians 5:4 But ye, brethren, are not in darkness, that that day should overtake you as a thief.

Revelation 3:3 Remember therefore how thou hast received and heard, and hold fast, and repent. If therefore thou shalt not watch, I will come on thee as a thief, and thou shalt not know what hour I will come upon thee.

Matthew 24:36 But of that day and hour knoweth no man, no, not the angels of heaven, but my Father only

Answer: No.

 

9. After the break up of the Roman Empire will there ever be a "one world Government"? Will we ever have a "New World Order"?

Daniel 2:41-43 And whereas thou sawest the feet and toes, part of potters' clay, and part of iron, the kingdom shall be divided; but there shall be in it of the strength of the iron, forasmuch as thou sawest the iron mixed with miry clay. And as the toes of the feet were part of iron, and part of clay, so the kingdom shall be partly strong, and partly broken. And whereas thou sawest iron mixed with miry clay, they shall mingle themselves with the seed of men: but they shall not cleave one to another, even as iron is not mixed with clay.

Answer: No.

 

10. Does the Bible say that the Book of Revelation will be fulfilled far in the future? When will (or did) the prophecies of Revelation begin coming to pass?

Revelation 22:10 And he saith unto me, Seal not the sayings of the prophecy of this book: for the time is at hand.

Answer: No, the events of Revelation began hundreds of years ago.

 

11. Did the beast exist when the Roman Empire existed?

Daniel 7:7-8 After this I saw in the night visions, and behold a fourth beast*, dreadful and terrible, and strong exceedingly; and it had great iron teeth: it devoured and brake in pieces, and stamped the residue with the feet of it: and it was diverse from all the beasts that were before it; and it had ten horns. I considered the horns, and, behold, there came up among them another little horn, before whom there were three of the first horns plucked up by the roots: and, behold, in this horn were eyes like the eyes of man, and a mouth speaking great things.

Editor's note: It is easy to show that the fourth beast of Daniel 7 is the Roman Empire.

Answer: Yes, the beast already existed in 538 A.D. (the date historians claim the Roman Empire fell).

 

12. What does a Beast represent in Bible prophecy?

Daniel 7:23 Thus he said, The fourth beast shall be the fourth kingdom upon earth, which shall be diverse from all kingdoms, and shall devour the whole earth, and shall tread it down, and break it in pieces.

Editor's note: To see a prophecy which uses the symbol of a "beast" and is interpreted by a prophet of God please read Daniel chapter 7.

Answer: A kingdom.

 

13. Did antichrist already exist when the New Testament was being written? Will there be just one? Will this be unique to the last 3 1/2 years?

1 John 4:3 And every spirit that confesseth not that Jesus Christ is come in the flesh is not of God: and this is that spirit of antichrist, whereof ye have heard that it should come; and even now already is it in the world.

2 Thessalonians 2:7 For the mystery of iniquity doth already work: only he who now letteth will let, until he be taken out of the way.

I John 2:18 Little children, it is the last time: and as ye have heard that antichrist shall come, even now are there many antichrists; whereby we know that it is the last time.

Matthew 24:5 For many shall come in my name, saying, I am Christ; and shall deceive many

Answer: There will be many, and they already existed in the time of the apostles.

 

14. Will the antichrist and the beast exist when Christ returns and will it exist when he departs?

 Daniel 7:8-9 I considered the horns, and, behold, there came up among them another little horn, before whom there were three of the first horns plucked up by the roots: and, behold, in this horn were eyes like the eyes of man, and a mouth speaking great things. I beheld till the thrones were cast down, and the Ancient of days did sit, whose garment was white as snow, and the hair of his head like the pure wool: his throne was like the fiery flame, and his wheels as burning fire.

II Thessalonians 2:8 And then shall that Wicked be revealed, whom the Lord shall consume with the spirit of his mouth, and shall destroy with the brightness of his coming:

Answer: The beast will exist when Jesus returns and it will be destroyed by Jesus.

 

15. Were the saints "raptured away" to escape the persecution of the beast?

Daniel 7:21 I beheld, and the same horn made war with the saints, and prevailed against them;

Revelation 13:7 And it was given unto him to make war with the saints, and to overcome them: and power was given him over all kindreds, and tongues, and nations.

Daniel 7:21 And he shall speak great words against the most High, and shall wear out the saints of the most High, and think to change times and laws: and they shall be given into his hand until a time and times and the dividing of time.

Revelation 17:6 And I saw the woman drunken with the blood of the saints, and with the blood of the martyrs of Jesus: and when I saw her, I wondered with great admiration.

Revelation 18:27 And in her was found the blood of prophets, and of saints, and of all that were slain upon the earth.

Revelation 16:6 For they have shed the blood of saints and prophets, and thou hast given them blood to drink; for they are worthy.

Answer: No, they have and they will face persecution.

 

16. Is the Beast "Christian" or some other religion?

John 16:2 They will put you out of the synagogues; yes, the time is coming that whoever kills you will think that he offers God service.

1 John 2:18-19 Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour. They went out from us, but they were not of us; for if they had been of us, they would have continued with us; but they went out that they might be made manifest, that none of them were of us.

1 Timothy 4:1-2 The Spirit clearly says that in later times some will abandon the faith and follow deceiving spirits and things taught by demons. Such teachings come through hypocritical liars, whose consciences have been seared as with a hot iron.

1 John 3:10-12 This is how we know who the children of God are and who the children of the devil are: Anyone who does not do what is right is not a child of God; nor is anyone who does not love his brother. This is the message you heard from the beginning: We should love one another. Do not be like Cain, who belonged to the evil one and murdered his brother. And why did he murder him? Because his own actions were evil and his brother's were righteous. Do not be surprised, my brothers, if the world hates you.

Answer: It is made up of Christians (deceived by Biblical error) who believe that they are serving God.

 

17. Does the Beast reside in Jerusalem or Rome?

1 Peter 5:13 The church that is at Babylon, elected together with you, saluteth you; and so doth Marcus my son.
 

Revelation 17:8-9 The beast that you saw was, and is not, and will ascend out of the bottomless pit and go to perdition. And those who dwell on the earth will marvel, whose names are not written in the Book of Life from the foundation of the world, when they see the beast that was, and is not, and yet is. "Here is the mind which has wisdom: The seven heads are seven mountains on which the woman sits.

Revelation 17:18 And the woman whom you saw is that great city which reigns over the kings of the earth."
 

 

Editor's Note: The city of Rome sits on seven hills. Bible scholars and even secret rapture theorists all agree that this is a direct reference to the city of Rome. At the time this was written, the Roman Empire (the "greatest" empire the earth has ever seen) ruled the modern world and it's capital was the city of Rome. Rome was "the great city which reigns over the kings of the earth". Also, Peter refers to the city of Rome as 'Babylon'. This is where scholars come up with the "Roman Antichrist". To find the truth, we need to find a Kingdom (an independent nation that is also a monarchy) that exists within the City of Rome and also has a history of persecuting Christians.

Answer: Clearly Rome (don't forget to click on the link to the Webster's Dictionary above).

 

18. Does antichrist reside in a Temple in Jerusalem or in the Christian Church?

2 Thessalonians 2:3-4 Let no man deceive you by any means: for that day shall not come, except there come a falling away first, and that man of sin be revealed, the son of perdition; Who opposeth and exalteth himself above all that is called God, or that is worshipped; so that he as God sitteth in the temple of God, shewing himself that he is God.

Ephesians 2:19-22 Now therefore ye are no more strangers and foreigners, but fellow citizens with the saints, and of the household of God; And are built upon the foundation of the apostles and prophets, Jesus Christ himself being the chief corner stone; In whom all the building fitly framed together groweth unto an holy temple in the Lord: In whom ye also are builded together for an habitation of God through the Spirit.

I Corinthians 3:16-17 Know ye not that ye are the temple of God, and that the Spirit of God dwelleth in you? If any man defile the temple of God, him shall God destroy; for the temple of God is holy, which temple ye are.

John 17:12 While I was with them in the world, I kept them in thy name: those that thou gavest me I have kept, and none of them is lost, but the son of perdition ; that the scripture might be fulfilled.

Editor's note, Jesus calls Judas (a disciple, a member of his church, and a Christian) the "Son of Perdition" and also uses this same phrase to describe antichrist. The new testament refers to the Christian Church as a Holy Temple. The temple of God refers to the Christian Church. Antichrist is a Christian entity and resides in the Christian Church, not a temple in Jerusalem.

Answer: The Christian Church.

 

19. What is in store for the Saints taken (alive and resurrected) when Jesus returns?

1 Corinthians 15:52-55 In a moment, in the twinkling of an eye, at the last trump: for the trumpet shall sound, and the dead shall be raised incorruptible, and we shall be changed. For this corruptible must put on incorruption, and this mortal must put on immortality. So when this corruptible shall have put on incorruption, and this mortal shall have put on immortality, then shall be brought to pass the saying that is written, Death is swallowed up in victory. O death, where is thy sting? O grave, where is thy victory?

Revelation 21:1-5 And I saw a new heaven and a new earth: for the first heaven and the first earth were passed away; and there was no more sea. And I John saw the holy city, new Jerusalem, coming down from God out of heaven, prepared as a bride adorned for her husband. And I heard a great voice out of heaven saying, Behold, the tabernacle of God is with men, and he will dwell with them, and they shall be his people, and God himself shall be with them, and be their God. And God shall wipe away all tears from their eyes; and there shall be no more death, neither sorrow, nor crying, neither shall there be any more pain: for the former things are passed away. And he that sat upon the throne said, Behold, I make all things new. And he said unto me, Write: for these words are true and faithful.

Answer: Immortality!

 

20. Will the ancient city of Babylon ever be rebuilt?

Isaiah 13:19-20 And Babylon, the glory of kingdoms, the beauty of the Chaldees' excellency, shall be as when God overthrew Sodom and Gomorrah. It shall never be inhabited, neither shall it be dwelt in from generation to generation: neither shall the Arabian pitch tent there; neither shall the shepherds make their fold there.

 

21. What does the Bible say about those who have added to or taken away from end time prophecy?

Revelation 22:18-19 For I testify unto every man that heareth the words of the prophecy of this book, If any man shall add unto these things, God shall add unto him the plagues that are written in this book: And if any man shall take away from the words of the book of this prophecy, God shall take away his part out of the book of life, and out of the holy city, and from the things which are written in this book.

22. What things will you not find mentioned in the Bible?

  • The modern day literal nation of Israel.

  • The term "rapture".

  • A secret rapture with live people left behind.

  • The phrase "seven year tribulation".

  • The temple being rebuilt in Jerusalem for the third time.

  • A prophecy about the restoration of the literal modern day nation of Israel.

  • People stamping the number 666 or barcodes on your forehead, or inserting computer chips into your body.

  • An "antichrist" that is anything but a professed Christian.

  • A war between China, Russia, Israel, Afghanistan, Iraq, the United States and whoever else futurists decide to throw in as world politics change.

  • A second chance for those who Jesus does not take? Absolutely positively not!!!

I looked and didn't find any of this .... if you do, feel free to Send us the verses!!!!

 

 

 

For an exciting adventure in Bible study, Enroll Now!